De rol van de omgeving
Zoals al aangegeven in het stukje “acceptatie” speelt de omgeving een grote rol in het herstel van iemand met burnout. Dit begint al in de voorfase. Voorafgaand aan de burnout verandert iemand. De omgeving ziet het eerder dan de persoon met een burnout zelf. Herken een burnout bij je naaste en maak dit zo snel mogelijk bespreekbaar met die persoon. Op het moment dat iemand dan daadwerkelijk een burnout heeft, helpt het enorm als je begrip hebt voor de situatie. Verdiep je in een burnout. Herken de signalen van een burnout, wat houdt het in, probeer je te verplaatsen in de ander, probeer niks op te lossen, ben er voor de ander en oordeel vooral niet. Een belangrijk onderdeel in het herstel is “grenzen bewaken”. Hier kan je als buitenstaander in ondersteunen. Blijf niet te lang op visite, ook al lijkt de ander nog heel vitaal; de man met de hamer komt een dag later. Nodig iemand wel uit op je feest, maar geef heel duidelijk mee dat alles goed is en dat er geen verplichting is. Dat iemand zelfs nog een uur van te voren af mag bellen en dat je daar dan begrip voor hebt. Ben je bewust dat elke activiteit die je als gezond mens nauwelijks energie kost, voor iemand met een burnout al voelt als een marathon lopen.
Als partner kan je je vaak machteloos voelen. Een burnout betreft het hele gezin. Vraag of je een keer mee mag naar de coach/therapeut.
De rol van de werkgever
Voorafgaand aan een burnout vertoont de werknemer diverse signalen. Herken als werkgever deze signalen en maak ze in een zo vroeg mogelijk stadium bespreekbaar. Het verzuimtraject zal hiermee zoveel mogelijk voorkomen of verkort kunnen worden. Mochten de signalen niet op tijd herkent worden en krijgt de werknemer een burnout, dan zal deze vaak langdurig uit de running zijn. Arboned Nederland meldt dat de gemiddelde verzuimduur bij een burnout 242 dagen is (onderzoek uit 2016). Aan de andere kant zeggen re-integratiebureaus, psychologen en stresscoaches dat de meeste mensen met een intensief begeleidingstraject na ongeveer drie maanden in elk geval gedeeltelijk weer aan het werk kunnen. Als werkgever ben je er dan ook bij gebaat dat je werknemer goede begeleiding krijgt. Bespreek dit zo vroeg mogelijk met je werknemer. Geef aan wat je voor hem/haar kan betekenen, investeer in je werknemer.
Indien je als werkgever een begeleidingstraject ondersteunt, heb je hier zelf ook baat bij. Samen met de hulpverlener kan er een goed re-integratieplan opgezet worden. Tijdens de re-integratie is het van groot belang dat taken en tijdsbewaking goed afgestemd dienen te worden. Werknemers met een burnout hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn loyaal naar de werkgever en collega’s, willen hun werk goed doen, vinden het vaak moeilijk om grenzen aan te geven, zijn soms streberig of competitief en ervaren hun burnout vaak als falen. Met name in de beginfase zal een werknemer de valkuil kunnen hebben om toch nog even de taak af te maken of dat telefoontje te plegen, anders blijft het liggen voor een collega. Maar juist leren begrenzen is in het begin van groot belang! De medewerker steunen in deze fase en helderheid verschaffen in taken, maar ook naar bijvoorbeeld collega’s van de persoon in kwestie zal veel ruis weghalen bij de werknemer.
Herstel van een burnout samengevat
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe lang een herstel van een burnout duurt. Wel zullen onderstaande punten meewerken aan een voorspoedig herstel;
- Acceptatie en bespreekbaar maken
- Rust en ruimte inlassen
- Zo snel mogelijk professionele hulp inschakelen
- Een actieve rol van de werkgever
- Begrip en steun van omgeving
Heb je naar aanleiding van dit artikel ‘hoe lang duurt het herstel van een burnout’ nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op. ACB Praktijk is gevestigd in Valkenswaard en goed bereikbaar vanuit regio’s Eindhoven, Weert en omliggende plaatsen. Mijn naam is Anne-Corinne en ik help je graag, stel gerust je vraag.