Wat is geweldloze communicatie?
Geweldloze communicatie heeft niks te maken met omgaan met agressie, sterker nog het gaat juist over “verbindende communicatie“. Geweldloos communiceren gaat over de manier waarop je communiceert. Het begrip geweldloze communicatie is geïntroduceerd door Marshall Rosenberg.
Doel van geweldloze communicatie
Het doel van geweldloze communicatie is een relatie opbouwen, gebaseerd op openheid en mededogen. Dit klinkt misschien allemaal logisch, maar als wij onze eigen communicatie onder de loep nemen, met bijvoorbeeld onze partner, collega’s, kinderen, patiënten of vrienden, dan is er eigenlijk vrij vaak sprake van verbaal geweld. Rosenberg laat zien dat het anders kan en heeft daarvoor een model ontwikkeld. Het model bevat op zich niets nieuws. Alles wat erin zit, is al lang bekend. Maar Rosenberg beschrijft de manier waarop geweldloze communicatie plaats vindt.
Hoe werkt geweldloze communicatie?
Om geweldloos te kunnen communiceren is geen speciale kennis of vaardigheid vereist. Wel het bewust zijn én oefenen volgens het model van Marshall. Dit model bestaat uit vier verschillende stappen die onderstaand verder uitgelegd worden.
Bij geweldloze communicatie train je jezelf om zorgvuldig waar te nemen en gedrag en omstandigheden die je raakt, te onderscheiden van de gevoelens die deze bij je oproepen. Dit is dé manier om duidelijke te leren verwoorden wat je precies wil in een bepaalde situatie. Geweldloze communicatie doorbreekt de patronen van verdedigen, terugtrekken of aanvallen. Dit soort patroneren zijn wij namelijk gewend te gebruiken als wij geconfronteerd worden met oordeel en kritiek.