Emotie-eten

We herkennen het allemaal wel, dat ene moment waarin je ineens een zak chips leeg eet of een reep chocolade weg werkt. Emoties kunnen een belangrijke rol spelen bij ons eetgedrag. Als je verdrietig bent of moe, kunnen suikers een gevoel van troost geven. Maar ook als je bijvoorbeeld alleen op de bank zit, je chagrijnig voelt of gefrustreerd, kan die droppot leeg eten even heerlijk voelen. Emotie-eten wil zeggen dat je eet bij emoties. Op zich is dat niks raars, eten en emoties zijn onlosmakelijk verbonden in ons leven. In deze vorm noemen we het ook wel “verleidings-eten”. Ben jij een emotie eter en neemt dit vervelende vormen aan? Doe hier de test

Eetverslaving of eetstoornis

Verleidings-eten op momenten dat je even niet zo lekker in je vel zit, is niks mis mee. Op moment dat er sprake is van “afwijkend” gedrag ten opzichte van het eten dan spreken we van een eetverslaving of eetstoornis. Dit kan zich uiten in heel erg veel willen eten, of juist zeer weinig tot niets willen eten. Er kan ook afwijkend gedrag worden vertoond in het soort eten. Obsessief bezig zijn met gezond eten of alleen maar bepaald soort voedsel willen eten bijvoorbeeld. Een eetstoornis kenmerkt zich door dwangmatig gedrag wat moeilijk om te draaien is.

Welke soorten eetverslavingen zijn er?

Er bestaan allerlei soorten eetstoornissen en eetproblemen. De bekendste zijn Anorexia nervosa, Boulimia nervosa en Binge-eating-disorder. Het kan ook zijn dat je wel eetproblemen hebt maar dat je je niet herkent in de omschrijvingen van deze eetstoornissen. Er is dan ook nog de categorie “niet anders omschreven” (NAO).

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa wordt gekenmerkt door een vervormd zelfbeeld en een angst om dit te worden. Door het vervormde zelfbeeld wordt er geen normaal lichaamsgewicht nagestreefd. Het zijn vooral jonge meisjes die aan deze stoornis lijden. De angst om dik te worden zorgt ervoor dat er weinig tot niets gegeten wordt. Dit kan tot veel lichamelijk- en geestelijke problemen leiden met de dood tot gevolg.

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa kent periodes van hevige eetbuien die gevolgd worden door een drang om weer snel van het ingenomen voedsel af te komen. Braken komt hierdoor veelvuldig voor. Ook kent Boulimia periodes van vasten die vrijwel altijd weer opgevolgd worden door eetbuien. Overmatig sporten en het gebruik van laxeermiddelen komt ook voor.

Binge-eating-disorder (BED)

Binge-eating-disorder lijkt op Boulimia nervosa, alleen zonder de behoefte om na een eetbui weer van het voedsel af te komen. Het braken en gebruik van laxeermiddelen is hier niet van toepassing. Binge-eating wordt vooral gekenmerkt door hevige eetbuien. In een korte periode worden er grote hoeveelheden ongezond voedsel naar binnen gewerkt. Zwaar overgewicht en schaamte spelen een belangrijke rol.

Eetverslaving en onderliggende problematiek

Veel mensen denken dat een eetverslaving of eetprobleem ontstaat door een ontevreden gevoel over het uiterlijk. Bij eetverslavingen spelen echter vaak onderliggende problemen een grote rol. Dit kunnen vervelende ervaringen in de jeugd zijn zoals pesten of scheiding ouders e.d. Het zelfbeeld van mensen met een eetverslaving is veelal erg laag. Ook kan het zijn dat in het gezin van herkomst een eetcultuur heerste die tot de eetverslaving heeft geleid. Denk hierbij aan vaak het “snoepje krijgen” als troost (eten = troost) of al vroeg de boodschap meekrijgen “jij bent al mollig, eet dit nu maar niet” (eten = dik zijn). De onderliggende problematiek zorgt ervoor dat lijnen juist vaak averechts werkt. Dit zorgt voor het welbekende JO-JO effect maar niet voor de oplossing.

Hoe herken je een eetverslaving?

Draait je leven om allerlei vaste rituelen die met eten te maken hebben, dan kan het zijn dat je eetverslaafd bent. Ook snel gewichtsverlies of juist toename kan een symptoom zijn. Een eetverslaving is een serieus probleem waar je hulp voor moet zoeken.

ACB-praktijk Valkenswaard en eetstoornis

ACB-praktijk biedt een totaal pakket aan bij eetstoornissen of problematiek bij emotie eten. Uit onderzoeken is gebleken dat EMDR gecombineerd met cognitieve gedragstherapie een goede ondersteuning is in dit traject.

Wil je nog meer weten over emdr klink dan op deze link; EMDR . Als psychodynamisch therapeut zet ik diverse technieken in tijdens een behandeltraject.

Anne-Corinne van ACB Praktijk

Heb je naar aanleiding van dit artikel over emotie-eten nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op. ACB Praktijk is gevestigd in Valkenswaard en goed bereikbaar vanuit regio’s Eindhoven, Weert en omliggende plaatsen. Mijn naam is Anne-Corinne en ik help je graag, stel gerust je vraag.