Pesten en het brein
Het pesten heeft geleid tot nare ervaringen. Die negatieve ervaringen zijn opgeslagen in ons brein. Een onderdeel van ons brein is de amygdala, bestaande uit twee amandelvormige delen. De amygdala’s worden ook wel ons alarmbrein genoemd en zijn onderdeel van het limbisch systeem. Dit deel van onze hersenen is continu aan het scannen of er gevaar dreigt. Dit doet de amygdala aan de hand van opgeslagen herinneringen en de daarbij behorende emoties. Op het moment dat de amygdala’s gevaar scannen, zorgen ze automatisch voor signalen naar ons lichaam en worden er stresshormonen aangemaakt. Dit alles om te vechten, vluchten of bevriezen.
Stel dat je op 3-jarige leeftijd gebeten bent door een hond, waarbij je je enorm angstig hebt gevoeld en verstijfd bent blijven staan. De amygdala’s hebben dan opgeslagen dat honden gevaarlijk zijn, dat ze angst oproepen en je laten verstijven. Op het moment dat jij dan als volwassene een hond ziet lopen, detecteren de amygdala’s gevaar en zullen je automatisch weer angst laten voelen en laten verstijven.
De amygdala’s spelen ook een grote rol bij de ervaringen van pesten. Je bent uitgelachen in groepsverband, je werd van je fiets afgetrokken in de fietstunnel of werd pas als laatste gekozen bij de gymlessen. Allemaal ervaringen die opgeslagen zijn met een vervelende emotie en waar de amygdala’s alarm op blijven slaan. Als volwassene kan je dus in situaties die de amygdala herkent uit het verleden, steeds weer de emotie voelen van toen en in dezelfde strategie schieten. Je klapt dicht bij dominante figuren, vermijd aandacht, weet geen woord uit te brengen tijdens een vergadering of gaat hard werken om aardig gevonden te worden.
Pesten en verlies aan eigenwaarde
Door het pesten heeft het alarmbrein niet alleen de herinneringen opgeslagen die traumatisch waren, maar zijn er ook allerlei overtuigingen vast komen te zitten. Veel gehoorde overtuigingen zijn;
- Ik doe er niet toe
- Ik word niet gehoord
- Ik ben niet belangrijk
- Ze nemen me niet serieus
Allerlei gedachtes die zeer bepalend zijn voor de ontwikkeling van je eigenwaarde. Daarbij hebben we allemaal veiligheid nodig in onze jeugd om ons op persoonlijk vlak te kunnen ontwikkelen. Veel mensen met een pestverleden zijn zich terug gaan trekken, hebben het gevoel er alleen voor te staan en ervaren weinig sociale steun. Dit alles zorgt voor een verminderde eigenwaarde die ook op volwassen leeftijd nog sterk aanwezig is.
Ontkenning bij pesten
Waarom heeft de ene persoon later meer last van zijn of haar pestverleden dan de andere? Dit heeft vooral te maken met erkenning of juist met ontkenning van het probleem. Op het moment dat pesten niet erkend wordt, sta je er helemaal alleen voor met al je angsten en onzekerheden. De leerkracht die het niet ziet, thuis waar je niet terecht kan óf waar je zelf aanvoelde dat er geen ruimte voor was. Voorbeeld is Karel die de boodschap van zijn vader mee kreeg “je slaat er maar gewoon een keer op”. Hij heeft als kind nergens steun ervaren en is het allemaal alleen gaan verwerken. Op het moment dat zijn vrouw tegen hem zegt dat ze zou willen dat hij wat meer ‘ballen’ had, detecteert zijn alarmbrein weer de situatie van vroeger en de reactie van zijn vader. Opnieuw voelt hij zich alleen en verlaten en kruipt hij terug in zijn schulp.
Hoe meer erkenning er voor pesten komt, hoe minder last men later zal hebben van het pestverleden.
Heb je naar aanleiding van dit artikel ‘pestverleden verwerken’ nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op, want ik kan je helpen. ACB Praktijk is gevestigd in Valkenswaard en goed bereikbaar vanuit de regio’s Eindhoven, Weert en omliggende plaatsen. Mijn naam is Anne-Corinne en ik help je graag, stel gerust je vraag.