De invloed van je familiesysteem op jouw functioneren
Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen (gezin van herkomst) waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen. Deze (beperkende) patronen kom je in het huidige leven vaak weer tegen binnen nieuwe systemen bijvoorbeeld in een partner relatie of op het werk (in relatie tot de leidinggevende of een collega). De bedenker van familieopstellingen, Bert Hellinger, ontdekte dat het mogelijk is om oude pijn en onbegrepen reactiepatronen te ontrafelen (zonder alle betrokkenen er zelf bij te halen) door het fysiek opstellen in de ruimte van willekeurige personen.
De 4 basis principes
Er worden hierbij 4 basis principes gehanteerd bij systemisch weren te weten;
- Binding iedereen heeft recht op een plek in het systeem
- Volgorde alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar
- Geven en nemen geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn
- Erkennen van dat wat er is
Als door welke omstandigheden dan ook één van de basisprincipes binnen het familiesysteem of in de context van werk verstoord raakt, ontstaan er dynamieken. Vanuit deze dynamieken wordt een nieuw evenwicht binnen het systeem nagestreefd.
Systemisch werken bij ACB-praktijk
ACB-praktijk werkt met individuele systemische opstellingen. Individuele opstellingen zijn minimaal even effectief als opstellingen in groepen, en ook dezelfde thema’s kunnen uitgewerkt worden. Alleen de manier van werken is anders. Een individuele opstelling vindt namelijk plaats bij mij in de praktijk, en we doen het samen. Jij en ik, en niemand anders. Over de verschillende manieren van werken bij een individuele opstelling, lees je onderstaand meer.
Tafelopstelling bij ACB-praktijk
In een tafelopstelling worden elementen van het systeem letterlijk inzichtelijk gemaakt, doordat poppetjes (ik werk met playmobil poppetjes) en eventuele andere objecten zoals blokjes of stenen, een plaats krijgen op een begrensde tafel (ook wel het speelveld genoemd). Hierdoor worden onderlinge verhoudingen van het systeem maar ook disharmonie direct zichtbaar. We kijken samen naar de vier pijlers. Hoe is het met de onderlinge verbinding? Wie staat waar? Hoe is het met de balans geven en nemen? En er wordt zichtbaar welke overlevingsstrategieën je in bent gaan zetten om te overleven. Belangrijk bij deze tafelopstelling is erkennen van dat wat er is. Door op een afstand naar de opstelling te kijken ontstaan er inzichten die je vaak niet verkrijgt zolang je “in” het systeem zit. Door de inzichten en het erkennen kunnen er vervolgens stappen genomen worden die jouw helpen bij je hulpvraag.